Poletje trka na vrata in z njim tudi žar. Sočen zrezek, zelenjava ali sir na žaru ... Za vsakogar se najde nekaj. Da bi v hrani lahko uživali, potrebujete čist žar.
Zato se skupaj pripravimo na letošnjo sezono žara:
Redno vzdrževanje je bistvenega pomena.
Ne glede na to, ali imate plinski ali električni žar ali žar na oglje, je redno čiščenje žara nujno.To se vam bo obrestovalo pri kakovosti vaše hrane in življenjski dobi vašega izdelka. Kakovostna krtača za čiščenje žara vam bo zagotovo prišla prav. Z njeno pomočjo boste zlahka odstranili največjo umazanijo in usedline. Najbolje je, da žar očistite takoj po končanem kuhanju. Mastni in prilepljeni ostanki hrane se veliko bolje odstranijo, ko je rešetka žara še vroča.
Olje bo pomagalo preprečiti
Da se meso in druga živila ne bi prijela na žar, ga popršite z malo olja. V vsakem primeru se izogibajte mazanju s papirnatimi brisačami.ali robčki, da se vam ne bo treba ukvarjati z milijoni drobnih koščkov.
Kako očistiti vrtni žar
Vrtni žar je odličen pomočnik, vendar občasno potrebuje tudi nekaj nege. Za lažje vzdrževanje uporabite krtačo za čiščenje in ne pozabite, da je treba samo krtačo očistiti z vodo in razmaščevalnim sredstvom. Če žar uporabljate pogosto, pričakujte, da bo zdržal približno eno sezono, vendar se je res vredno potruditi.
- Prepričajte se, da je žar odklopljen od plinskega ali električnega omrežja.
- Temeljito preverite tesnila in cevi.
- Izvlecite rešetko in jo grobo očistite s strgalom. Nato jo namočite in zdrgnite s krtačo. Če je preveč zamašena, jo pustite nekaj ur namočeno v vodi, ki ji lahko dodate sodo bikarbono. Nato pustite rešetko, da se posuši, in jo natrite z oljem.
- Operite notranjost žara, zbiralnik maščob in pokrove gorilnikov.
Čiščenje rešetke žara
Ko so vse jedi pripravljene, pustite rešetko na žaru na direktnem ognju vsaj deset minut. Tako bodo zgoreli ostanki hrane, ki jih nato preprosto postrgajte s krtačo za čiščenje. Ne bojte se pritiska. S kakovostno krtačo iz nerjavnega jekla se vašemu žaru ne bo nič zgodilo. Za litoželezne rešetke priporočamo ščetke z medeninastimi ščetinami, ki so mehkejše in ne opraskajo površine.
Kaj pa uporaba pomivalnega stroja?
Rešetke za žar ne priporočamo dajati v pomivalni stroj. Ne samo, da pomivalni stroj ne očisti dobro maščobe, ampak se lahko loščila v pomivalnih strojih izsušijo in poškodujejo rešetke. In kot pravijo, zanesljiva stvar je zanesljiva stvar.
Očistite druge dele žara
Dobro čiščenje si zaslužijo tudi drugi deli žara. Preden začnete, se prepričajte, da je žar dovolj ohlajen. Z mlačnega žara odstranite rešetko in pokrove gorilnikov ter jih operite s krtačo za čiščenje žara. Pri tem si lahko pomagate z milnico ali posebnimi izdelki. Na koncu vse ustrezno posušite. Ne pozabite na pokrove gorilnikov. Z rednim čiščenjem jih boste zmanjšali zažiganje zaradi kapljajoče maščobe.
Nato boste očistili kopel. Če imate žar na oglje, po čiščenju rešetke in notranjosti kotla odstranite ugasli pepel. Priporočamo, da žar shranite v suhem okolju in po možnosti pod ustreznim pokrovom. Plinski žari imajo pogosto odstranljive dele, ki jih je enostavno očistiti. V nasprotnem primeru boste morali maščobo in ostanke hrane odstraniti z lopatico, kar je lahko bolj zahtevno. Zelo pomembno je čiščenje ponve, saj s tem odpravite nevarnost vžiga. Na koncu izpraznite kad in operite posodo za maščobo.
Kako očistiti plinski žar
Plinski žar segrejte na visoko temperaturo. Tako se bodo zažgali ostanki hrane in maščobe, ki se bodo po približno 15 minutah spremenili v pepel. Nato izklopite dovod plina in odklopite plinsko jeklenko. Nato s krtačo ali kroglico iz folije z žara pobrišite ostanke oglja.
Po ohladitvi lahko rešetko in gorilnike očistite z gobo, namočeno v toplo vodo. milo in vodo, ki jo lahko uporabite tudi za čiščenje zunanjosti žara. Če imate žar iz nerjavnega jekla, namesto milne vode obvezno uporabite posebne izdelke iz nerjavnega jekla. Na koncu žar temeljito posušite.
Pravilno čiščenje žarov na oglje in brikete
Žar na oglje ali brikete je treba dobro razžgati, dokler se ne preneha kaditi. Priporočamo, da z žara predhodno odstranite ves pepel in koščke hrane, da bo žar manj časa gorel. Po vsaki uporabi ne pozabite izprazniti pepela, da se ne bi nabirala vlaga ter da ne bi prišlo do plesni in korozije.
Ko ste očistili pepel z zažganega žara, kad sperite z vodo, na rešetki žara uporabite krtačo, na umazaniji pa čistila proti mastenju.
Vzdrževanje električne kontaktne rešetke
Pri električnih kontaktnih žarih morate biti še posebej previdni, da voda ne pride v elektroniko. Čiščenje začnite, ko je žar še vroč in se ostanki hrane še niso strdili. Nato aparat izključite iz električnega omrežja.
Če ima vaš žar odstranljive dele, ste zmagali. Enostavno jih namočite v umivalniku in skrbi je konec. V nasprotnem primeru si lahko pomagate z vlažno krpo ali strgalom, vendar nanj ne pritiskajte, da ne poškodujete površine žara. Ne pozabite očistiti spodnje posode, v katero kaplja maščoba. Če želite žaru dati sijaj, namočite papirnate brisače v vodo in kis ter jih potegnite po žaru.
Kako očistiti kamen za žar
Ko se kamen za žar ohladi, ga preprosto obrišite s prtičkom, da ga očistite. Za odstranjevanje zapečenih ostankov hrane lahko uporabite tudi strgalo iz nerjavečega jekla. Za temeljito čiščenje pripravite vročo vodo in sodo bikarbono. Pri tem se izogibajte kemičnim sredstvom, da ne poškodujete strukture kamna za žar.
S čim očistiti žar
Kadar krtača z milnico ne zadostuje, pridejo prav kemija in domači pripomočki. Na trgu je na voljo ogromno izdelkov, bodisi razpršil, čistilnih robčkov, čistilnih pen ali emulzijskih čistil. Po uporabi kateregakoli izdelka poskrbite, da se žar segreva vsaj 15 minut, da se odstranijo morebitni ostanki kemikalij.
Če imate raje bolj zelene načine, poskusite z naslednjimi izboljšavami:
- Domače čistilo s sodo - sodo bikarbono, vodo in milo zmešajte v takem razmerju, da nastane gosta kaša. Na rešetki žara pustite delovati vsaj 30 minut, nato jo zdrgnite s krtačo, sperite z vodo in posušite.
- Domače čistilo s kisom - rešetko potresite s sodo bikarbono in jo nato prelijte s kisom. Na rešetki se bo naredila pena, ki jo pustite delovati nekaj časa, nato pa jo očistite z gobo.
- Coca-cola - prepoji tudi najbolj umazane dele žara.
- Kava - instantna ali turška, še vročo pijačo prelijte čez rešetko žara. Po nekaj minutah obrišite z gobo.
- Kavna usedlina je idealna za čiščenje rešetk žara. Nanesite jo na gobo in zdrgnite žar.
- Stari časopisi - ko se ohladijo, jih položite na rešetko in jih prelijte s hladno vodo. Nato ga zavijte v drugo plast časopisa in pustite čez noč. Časopis in voda bosta vpila maščobo, zažgani ostanki hrane pa se bodo zmehčali. Nato jih lahko enostavno odstranite s krtačo.
Skrbite za čistočo žara
Čiščenje zažganih ostankov z rešetke žara ni prijetno. Zato čiščenja žara ne prelagajte na zadnjo minuto. S tem boste prihranili veliko časa.
|