Prezračevanje strehe prispeva k njeni dolgi življenjski dobi

odvětrávání střechy

<![endif]-->

Od nove strehe se veliko pričakuje. Ne le, da mora biti videti dobro, ampak mora predvsem dolgo služiti. Vendar se to ne konča z nakupom kakovostne strešne kritine. Enako pomembna je izbira zaključka strešnikov in poznejša izvedba celotnega strešnega sistema. Pomembno vlogo pri ustrezni funkcionalnosti strehe ima prezračevanje - s tem preprečimo degradacijo kritine.


Vdanašnjem članku si bomo ogledali prezračevanje strehe :

Ne podcenjujte pomena prezračevanja strehe

Prezračevanje streh je nepogrešljivo orodje za zagotavljanje trajnosti in estetskega videza strešne kritine. Skrbi za odstranjevanje vodne pare, ki najpogosteje nastaja v izoliranem prostoru pod strešno kritino. Vlaga v prostor pod streho ne vstopa le od zunaj, temveč tudi pri dejavnostih, pri katerih se dviga para, kot so kuhanje, pranje ali kopanje.

Odvětrání střechy s moderním vzhledemTemeljito prezračevanje prostora varuje strešno konstrukcijo in uporabljene materiale pred prezgodnjim propadanjem. Z odpravljanjem prekomernega kopičenja vlage v strešni oblogi:

 • temperaturne razlike med različnimi deli strehe so čim manjše,
 • preprečujejo nabiranje mahov in lišajev,
 • v poletnih mesecih ni pregrevanja podstrešnih prostorov.

Vrste streh in njihovo prezračevanje

Na trgu je na voljo veliko različnih strešnih kritin. Vendar imajo eno skupno lastnost. Pri večini od njih mora biti pod slojem strešne kritine prezračevalna zračna reža.

Strešne kritine lahko glede na način prezračevanja razdelimo na:

 • paroprepustna in vetroprepustna sestavljena strešna kritina -kamor lahko vključimo strešno kritinostrešnike iz žganih, betonskih, keramičnih in vlaknocementnih materialov ter lesene skodle ali skrilavce,
 • strešna kritina, ki ne pušča, vključno s kovinskimi strehami, zloženo plastično kritino, bitumenskimi skodlami, valovito pločevino in drugimi.

Metode prezračevanja različnih strešnih prostorov

Prezračevanje poteka z navpično zračno režo pod strešno kritino. To je prostor med strešno kritino in podstrešjem. Zračna reža preprečuje degradacijo strešne kritine. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do korozije, delaminacije posameznih slojev ali napak, plesni, gnilobe in izgube toplotne izolacije.

Obstaja več različnih načinov prezračevanja strešnih prostorov, od katerih vsak se uporablja glede na določeno vrsto strehe ter ima svoje prednosti in slabosti.

Prezračevanje skozi grebene in ščitnike

Ta metoda se najpogosteje uporablja na poševnih strehah, kjer se uporabljajo običajni strešniki. Uporabljajo se prezračevalni elementi na grebenih in škarpah, ki so nameščeni na najvišjih točkah strehe, ki omogočajo prehod zraka in pare iz konstrukcije.

Prezračevanje vzdolž žlebov

Če imate streho z majhnim naklonom, kjer ni dovolj prostora za uporabo zgoraj omenjenega grebena.ali škarpe, je ta način prezračevanja idealna rešitev. Izberete lahko posebne strešnike z odprtinami za prezračevanje ali ločene prezračevalne elemente, ki jih namestite ob kapu.

Prezračevanje po celotni površini strehe

Prezračevanje celotne strehe je primerno za strehe z zaprtimi grebeni in škarniki. V takšnih primerih se uporabljajo membrane za prezračevanje celotne površine ali obloge.Te so pogosto izdelane iz paroprepustnih materialov in so nameščene pod strešno kritino.

Prezračevanje skozi strešno kritino

Pogosto se uporablja na strehah z enoslojno membransko kritino. Posebni prezračevalni elementi, nameščeni v strešno kritino, skrbijo za odvajanje zraka in pare.

Prezračevanje skozi žlebove in sisteme žlebov

Ta metoda se običajno uporablja za strehe z žlebovi in odtočnimi sistemi, na primer za ravne strehe z naklonom. Prezračevalni elementi so nameščeni tik ob kapu in žlebovih.

Kako izračunati prezračevanje strehe

Za pravilno delovanje prezračevalne reže je potrebna dovolj velika odprtina na dnu, tako da da se zagotovi pretok zraka od zunaj do vrha strehe, kjer zrak odhaja skozi prezračevalni element.

Debelina prezračevalne reže je določena z:

 • Naklon strehe - lahko je v kategorijah manj kot 5°, 5-25°, 25-45° in več kot 45°,
 • izvor vlage - ali naj skozi vrzel uhaja le vodna para, ki prodira iz notranjosti hiše, ali tudi vodna para iz notranjosti konstrukcije,
 • dolžina strehe - od grebena do spodnjega roba, pri čemer se za vsak dodatni meter dolžine nad 10 metrov doda 10 %.

Velikost odprtin za dovod in odvod zraka se določi na podoben način. Za izračun se uporabi ustrezen koeficient, s katerim se deli prezračevana površina strehe.

Prezračevalni elementi

Za prezračevanje strehe lahko uporabite različne prezračevalne elemente.

 • Grebeni in vogali - v tem primeru se uporabljajo prezračevalni trakovi, ki se lahko dopolnijo s krtačo.
 • Prezračevalne turbine - preprečujejo vdor vlage v streho in delujejo brez električnega napajanja.
 • Prezračevalni strešniki - ponuja jih skoraj vsak proizvajalec strešnih kritin.
 • Rob kapa - kot prezračevalna rešetka v obliki grebena.
 • Kompleti - našli boste vse, kar potrebujete za izvedbo strešnega prezračevanja, kot so strešniki, prezračevalni dimnik in pritrdilni elementi.

Odvětrání šikmé střechy

Težave neprezračevane strehe

Če prezračevanje strehe manjka ali je slabo izvedeno, lahko pride do resnih napak v strešni kritini. Zaradi tega se v poletnih mesecih temperatura močno poveča, pozimi pa se topel zrak kondenzira in na spodnji strani strešne kritine, voda, ki pri tem nastane, pa se steka v strešno konstrukcijo. To lahko povzroči obsežno škodo na strehi.

Če ste med izvajanjem prezračevanja strehe nanj pozabili, ne obupajte. Dodatno prezračevanje strehe ni le mogoče, ampak je tudi pogosta rešitev. Namestite ga lahko na večino vrst streh, vključno z ravnimi in poševnimi.

Kako pravilno prezračiti streho

Zasnova in pravilna izvedba prezračevalnega sistema sta ključna dejavnika za pravilno delovanje strehe in njeno dolgo življenjsko dobo. Najpogosteje se uporabljajo zračniki, ki so oblikovani vzdolž celotne dolžine kapnega roba in zajemajo zrak, ki skozi vrzel prodira do grebena strehe, kjer izstopi. Če je streha izolirana, ne pozabite na difuzijsko folijo, ki preprečuje prodiranje vlage v izolacijo.

Ventilační prvky na střeše rodinného domu

Vzdrževanje funkcionalnega stanja strehe

Ustrezno prezračevanje strehe je zelo pomembno za ohranjanje dobrega stanja in podaljšanje njene življenjske dobe. To lahko storite z zračniki v strehi, ki omogočajo pretok zraka in preprečujejo kondenzacijo in plesen. Ne pozabite, da morata biti velikost in lokacija teh odprtin primerna za določeno vrsto strehe in podnebne razmere. Zato vam priporočamo, da se o tem posvetujete s strokovnjaki, da se izognete morebitnim pomanjkljivostim.

Ustvarjeno11. 05. 2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobne nastavitveSprejmi vse piškotke