Vrste streh: kako se razlikujejo in kaj izbrati

Panoramatický pohled na střechy domů

<![endif]-->

Streha je okras hiše, ki vas mora tudi dobro ščititi pred vremenskimi vplivi. Zato se prepričajte, da ste izbrali pravo vrsto strehe. Da bi vam to olajšali, smo pripravili pregled značilnosti, prednosti in slabosti posameznih vrst.


Včlanku boste našli:

Katere vrste streh obstajajo?

Vrste strehe ne izbiramo le z estetskega vidika, temveč je dobro upoštevati tudi lokacijo stavbe in zlasti zahtevano velikost strešnega prostora.

Strehe lahko razdelimo na več vidikov. Glede na število kritin:

 • Enoplastne strehe - najpogosteje uporabljena vrsta. Zaradi sedanjih visokokakovostnih hidro- in toplotnoizolacijskih materialov so zelo primerne za stanovanjske in druge namene, če ni povečanega nastajanja vlage (nad 60 % relativne vlažnosti).
 • Večplastne, zlasti dvokapne strehe - značilne za večje javne ali namenske stavbe. Zgornji sloj ima zaščitno in hidroizolacijsko funkcijo, spodnji sloj pa funkcijo toplotne izolacije. Prostor med slojema je prezračen.

Drugi način deljenja je z naklonom:

 • ravna (ravna) streha z naklonom do 5°
 • poševna streha z naklonom do 45°
 • strma streha z naklonom nad 45°

V našem članku se bomo osredotočili na vrsto strehe glede na obliko, njene prednosti, slabosti in uporabo. Poleg spodaj naštetih boste našli tudi različne kombinacije oblik streh.

Najpogosteje se uporablja dvokapna streha.

Streha z dvokapno streho spada med osnovne enostavne vrste streh in je zgodovinsko najbolj razširjena vrsta strehe na Češkem. Najdemo jo na samostojnih hišah ter na vrstnih hišah in kočah na visokogorskih območjih.

Streha z dvokapno streho je sestavljena iz dveh poševnih strešnih ploskev, povezanih na grebenu, in dveh škarnikov. Vidimo lahko tudi obrnjeno dvokapno streho, pri kateri se obe poševni ploskvi stikata v žlebu. Običajno je eno- ali dvokapna, izdelujejo pa se tudi trikapne dvokapne strehe.

Dům se sedlovou střechou

Naklon dvokapne strehe je odvisen od uporabljenega strešnega materiala in možnosti uporabe podstrešnega prostora. Najmanjši naklon za dvokapno streho brez podstrešja je 5°, vendar je to odvisno od izbrane kritine. Za bivalni prostor pod streho je idealen naklon 35°-45°, ki ne bo zagotovil le udobnega bivanja, temveč tudi nemoteno odvajanje deževnice v žlebove.

Prednosti dvokapne strehe:

Slabosti dvokapne strehe:

 • uporaba podstrešnega prostora je omejena z naklonom.

Valovita streha nima škarnikov.

Klopata streha je po konstrukciji podobna dvokapni strehi, vendar ima na vsakem koncu namesto dvokapne strehe dve poševni dvokapni površini ali valbe. Sestavljena je torej iz štirih poševnih ploskev, pri čemer sta dve nasprotni ploskvi trapezoidni.in ju na vrhu povezuje greben, drugi dve sta trikotne oblike in sta povezani s trapezastima stranicama.

Obstaja tudi polkrožna streha, ki jo prav tako tvorijo štiri poševne strehe.in grebena, vendar ima vsaj deloma ohranjen dvokap.

Valbena streha je zaradi svoje elegance zelo priljubljena pri samostojnih hišah. Uporabite lahko praktično katero koli strešno kritino. Idealna je za območja z močnim dežjem in sunki vetra. Kot naklona za območja z zmernimi padavinami je od 5° do 40°, v hujših razmerah pa od 40° do 60°.

Dům s valbovou střechou

Kar zadeva bivalno podstrešje, je to pri dvokapni strehi nekoliko bolj zapleteno. Glede na zahteve za bivalni prostor v prostorih s poševnim stropom po Uredbi št. 268/2009 Z. iz. in ČSN 73 4301 lahko za bivanje uporabimo le srednji del podstrešja.

Prednosti dvokapne strehe:

 • boljša zaščita pred vremenskimi vplivi,
 • elegantna zasnova,
 • bolj prijetno počutje na podstrešju.

Slabosti dvokapnih streh:

 • bolj zapletene zasnove,
 • višji stroški izvajanja,
 • omejena uporaba podstrešnega prostora za bivanje,
 • manjkajoče dvokapne stene za namestitev oken in osvetlitev podstrešja.

Poševna streha je najpreprostejša vrsta

Poševna streha je sestavljena iz ene strešne ploskve z naklonom na eno stran. Ta je lahko od 5° do 45°, pri čemer večji naklon omogoča boljše odvajanje vode v žlebove. Poševna streha je priljubljena v sodobnih pasivnih in nizkoenergijskih hišah, saj zmanjšuje stroške ogrevanja. Primerna je tudi za pokrivanje garaže ali pergole. Njena gradnja je zelo enostavna in hitra, montažo pa lahko opravite sami.

Strešni prostor mora biti na vetrovni strani, medtem ko mora biti dvignjen prostor z okni na sončni strani. Za poševno streho priporočamo uporabo lahke kovinske pločevine, asfaltnih skodel ali vlaknocementnih skodel. Izogibajte se težki betonski kritini ali žganim strešnikom.

Dům s pultovou střechou

Prednosti poševne strehe:

 • preprosta zasnova,
 • nizki stroški gradnje,
 • manj potrebe po ogrevanju hiše,
 • primerna za namestitev solarnih sistemov.

Slabosti poševne strehe:

 • nizki nakloni lahko povzročijo težave pri odvajanju deževnice ali snega,
 • Zato ni primeren za gorska območja.

Šotorska streha ne omogoča bivalnega podstrešja

Šotorska streha je podobna dvokapni strehi, vendar nima grebena. Trikotne strešne ploskve se tu združijo v štirikotni ščit. Druga različica je dvokapna streha z ostrejšim naklonom strešnih ploskev. Standardno sta oba tipa sestavljena iz štirih strešnih ploskev.

Šotorska streha se pojavlja predvsem na kvadratnih hišah in pritličnih bungalovih, priljubljena pa je tudi pri gazebah, pergolah in drugih nadstreških. Ima manjši naklon, zato se lahko podstrešje uporablja kot prostor za shranjevanje. Strešno kritino za šotorsko streho je treba izbrati z mislijo na manjši naklon.

Dům se stanovou střechou

Prednosti šotorske strehe:

 • preprosta zasnova,
 • estetski arhitekturni element,
 • možnost previsov za senčenje oken,
 • zaščita prostora pod streho z vseh strani.

Slabosti šotorske strehe:

 • manjši prostor pod streho,
 • bolj delovno intenzivno vgradnjo strešne kritine z večjimi izgubami materiala.

Mansardna streha predstavlja izvirno geometrijo

Tu gre v bistvu za različico dvokapne strehe, pri kateri je vsaka poševna strešna površina med grebenom in ostrešjem še enkrat prekinjena. Medtem ko ima spodnja strešna ploskev velik naklon, ima zgornja strešna ploskev majhen naklon. Prostor pod to streho se imenuje mansarda.

Mansardna streha je pogosto kombinirana z okni in balkoni, kar daje hiši edinstven pridih. Mansardne strehe so značilne za starejše hiše in vile. Danes se ta vrsta uporablja predvsem pri prenovah, ko se ne želite ukvarjati z gradnjo dodatnega nadstropja, saj poveča uporabnost podstrešja.

Obstajatadve vrsti:

 • desna mansardna streha, katere spodnji del se umakne za ravnino fasade,
 • lažno mansardno streho, ki je v resnici dvokapna ali dvokapna streha, čemur sledi polaganje strešnikov iz zgornjega nadstropja stavbe.

Dům s mansardovou střechou

V preteklosti so bile mansardne strehe večinoma pokrite z žganimi strešniki ali skodlami. Danes se lahko uporabljajo vse vrste strešnih kritin, ki so primerne za večje naklone. Ta je najpogosteje med 60° in 80° za spodnji, strmejši del, medtem ko je zgornji naklon med 30° in 50°.

Prednosti mansardne strehe:

 • boljši izkoristek bivalnega prostora na podstrešju,
 • izvirni videz.

Slabosti mansardnih streh:

 • zahtevnejše konstrukcije,
 • dražje za izvajanje.

Kako izbrati

Zdaj poznate vrste streh hiš in drugih stavb. Kaj morate upoštevati, ko se odločate med dvokapno in dvokapno streho ali pa vas zanima povsem drugačna streha?

Glede na finančne možnosti smo razvrstili oblike streh od najcenejših do najdražjih.

 1. Sedlo in pult.
 2. Šotor ali igla.
 3. Valba, polvalba in mansarda.

Seveda je odvisno tudi od tega, ali želite imeti bivalno podstrešje. Če je tako, je najboljša izbira mansardna in dvokapna streha, pri čemer ima veliko vlogo naklon strehe. Manj zaželena je dvokapna/polkapna streha, pri poševni in šotorski strehi pozabite na bivalni prostor pod streho.

Bodite pozorni na kakovost

Ne glede na vrsto strehe izberite vse materiale preverjenih proizvajalcev in poiščite izkušene obrtnike. Streha mora biti odporna proti nečemu. Veliko visokokakovostnih izdelkov, ki jih potrebujete, boste našli tukaj, zato ne oklevajte in začnite z nakupovanjem že zdaj.

Ustvarjeno11. 04. 2023
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Podrobne nastavitveSprejmi vse piškotke